You are currently viewing Stoicizam –šta je o dužini života govorio Seneka

Stoicizam –šta je o dužini života govorio Seneka

Nije našživotni vek kratak već previše vremena traćimo na gluposti. Život je dovoljno dug i velikodušno nam je dat kako bismo postigli neverovatne stvari.

Seneka je posmatrao svet oko sebe, videvši da se svi žale na to koliko je život kratak, govorio je: “Vidite, život nije kratak, vi samo traćite većinu vremena.”

Ljudi su stalno pijani i nesvesni. Provode vreme sa ljudima koji imništa ne znače i koji im se čak ne dopadaju, dolaze kući i svađaju se sa partnerom sve dok ne dođe vreme za spavanje, dobrovoljno rade za nekoga kao rob do 65. godine, sve dok više ne mogu da obavljaju javne dužnosti i onda, kada napune 65 godina i konačno se probude pogledaće unazad i zapitaće se: “Gde ode sve to vreme?

Ali, kada saberete sve te sate koje provodite na stvari koje niti su važne niti su hitne, ispostaviće se da ste imali mnogo vremena. Svi ti sati su dovoljno vremena koje ste mogli da provedete živeći sjajno, ali niste, i sada se umesto toga žalite na to koliko je život kratak. I to je ljudima zaista teško da razumeju.

Ništa mi nije važnije od vremena. Stvarno sam pohlepan kada je o mom vremenu reč. Stalno zbog toga dobijam prigovore, ali evo u čemu je stvar: uvek morate da napravite neki izbor i za sve postoji cena. Recimo da sat vremena posvetim razgovoru sa prijateljem koji hoće da kuka o tome koliko mrzi svoj posao. Sada, šta sam izabrao da ne radim, dok radim to? Pa, mogao sam da posvetim tih sat vremena radeći nešto što smatram značajnim ili nečemu u čemu zaista uživam, mogao sam da provedem kvalitetno vreme sa svojom suprgom ili sa prijateljem od koga ću nešto naučiti ili zbog koga će moj život biti smisleniji i srećniji. Jer, kada budem umirao, neću gledati unazad na svoj život i reći: “drago mi je da sam posvetio vreme svakome ko je hteo da kuka i da se žali na nešto, i tako sam srećan što sam slušao tračeve o stvarima koje me nimalo nisu interesovale, ali hej, bar sam bio veoma učtiv.” Ne, reći ću: “Srećan sam što sam proveo vreme radeći ono što sam smatrao važnim i što sam radio ono što volim. Drago mi je što sam provodio vreme sa ljudima koji su stvarno važni.”

Seneka kaže: “Da li tek tako dajete svoj novac bilo kome?” Verovatno ne… Da imate prijatelja koji vam svaki drugi dan traži 100 eura, verovatno se ne biste s njim družili naročito dugo, zar ne? Dakle, zašto biste posvetili svoje vreme bilo kome ko želi da vam kuka na nešto kad god mu padne na pamet ili nekome s kim imate osećaj da gubite vreme. To nema nikakvog smisla. Uvek možete da zaradite drugih 100 eura, ali ne možete da povratite dva sata koja ste upravo potrošili na nešto glupo. Dakle, prestanite da poklanjate svoje vreme bilo kome i počnite da ga cenite. Shvatite, pored zdravlja to je najvažnije što imate.

Leave a Reply