You are currently viewing Najbolji način kako da prekinete sa prokrastinacijom i odlaganjem obaveza

Najbolji način kako da prekinete sa prokrastinacijom i odlaganjem obaveza

Dok sam studirao bio sam tip osobe koja bi pritiskala dugme “Snooze” na budilniku bar četiri puta pre nego što bih se ujutro probudio, samo da bih izjurio napolje, da ne zakasnim previše na predavanje.

Imao sam tu čudnu naviku da skoro uvek, mislim uvek predajem svoje radove svega nekoliko minuta pre krajnjeg roka. To definitivno nije bilo nešto na šta sam bio ponosan. Svi mi sebi govorimo kako ćemo uraditi neke neverovatne stvari ali većinom imamo problema da pronađemo motivaciju i inspiraciju da zaista sve to i uradimo.

Siguran sam da znate na šta mislim. Na kraju mi je pomogao jedan mali trik koji sam naučio od jednog svog mentora.

Zove se 3…2….1…kreni.

U suštini je veoma jednostavan i veoma efektivan. Sledeći put kada se suočite sa zadatkom koji ne želite da radite, čak ni malo, počnite da odbrojavate od 3. Brojite 3…2….1…kreni! Kada čujete 1 prestanite sa čim god da ste radili do tog trenutka i obavite baš taj zadatak.

Jedina pravila su da to mora da bude nešto što je moguće i mora da bude nešto što možete da uradite u tom trenutku i na tom mestu.

Na primer, upravo ste došli kući i primetili ste da je kanta za đubre puna. “O, čoveče, trebalo bi da izbacim đubre. Znaš šta, uradiću to čim proverim imejl.” Čekaj, stani – izbaci đubre: 3…2…1…kreni, i morate da spustite telefon, ustanete i morate da iznesete đubre.

Ključ ovog trika je da ga pretvorite u naviku. Kažu da je potreban 21 dan da bi vam nešto postala navika. Međutim, prema mom ličnom iskustvu nedelja i po je bila dovoljna da ovaj trik postane deo moje svakodnevnice. Tajna je u tome da ga primenjujete na svaki dosadni zadatak sa kojim se susretnete u toku dana.  “O sudovi se gomilaju.” Pa, 3, 2, 1, kreni… hajde, operi sudove. “O, pas je izgleda gladan.” 3, 2, 1, kreni… idi i nahrani psa. “Da li treba da operem zube?” 3, 2, 1, kreni… hajde, operi zube. “U, sad sam i ja nešto gladan.” 3, 2, 1, kreni…ajde, spremi nešto za jelo.

Nakon što ovo budete radili neko vreme shvatićete da pružate manji otpor svaki put kada počnete sa odbrojavanjem. I u tom trenutku ste uspeli da oslobodite istinski potencijal koji stoji iza ovog trika. Poenta ovog trika nije u tome da vam omogući da izbacite đubre ili da uvek predajte domaći zadatak na vreme, mada, da, svakako će to biti od pomoći, već je pravi potencijal koji se krije iza ovog trika da steknete sposobnost da usvajate pozitivne nove navike.

Pretpostavimo da već neko vreme pokušavate da idete u teretanu. Poznate su vam sve koristi koje ćete imati od toga. Logično vam je jasno da je to prava stvar, ali nikada niste pronašli pravu motivaciju da stvarno odete i to i uradite. Sada, sve što treba da uradite je da kažete: “Prijavi se u teretanu – 3, 2, 1,kreni…” I uradićete to. I onda odmah nakon toga možete da kažete: “Obuci se i idi u teretanu 3, 2, 1, kreni” i to ćete i uraditi. Trik je u tome da 3, 2, 1, kreni bude dovoljno integrisan u vaš um, da kada to izgovorite, bez obzira na to kakav ste izazov postavili sebi, vi to i uradite. A ista stvar može da se primeni kako bi ste se oslobodili negativnih navika, kao što su pušenje ili piće.

Ako ste dovoljno integrisali trik 3, 2, 1,kreni… u svoj um, moći ćete da odolite tim iskušenjima. Međutim, najveća i najteža stvar koju ćete morati da uradite da bi ovaj trik funkcionisao je da preduzmete prvi korak baš danas i počnete da uvodite 3, 2, 1, kreni u svoj životni stil.

Izazivam vas da smislite nešto upravo sada, što morate da uradite. Nešto na vašem spisku “za uraditi” što ste odlagali. 3, 2, 1, kreni. Idite i uradite to!

Leave a Reply