You are currently viewing Koristi od tuširanja hladnom vodom

Koristi od tuširanja hladnom vodom

Od vajkada je poznato da je tuširanje hladnom vodom izuzetno korisno za čoveka. Naučna studija, sprovedena 2007. godine potvrđuje da je uz pomoć hladnog tuša moguće čak smanjiti nivo depresije. Bilo je spekulacija i o tome da je tuširanje hladnom vodom čak efektivnije od antidepresiva.

Nakon istraživanja koje su naučnici sproveli 1993. godine, zaključili su da tuširanje hladnom vodom može da ojača vaš imuni sistem tako što će telo proizvoditi više belih krvnih zrnca. Na osnovu istog tog istraživanja naučnici su zaključili i da muškaraci proizvode veće količine testosterona kao posledica tuširanja hladnom vodom.

Međutim od tuširanja hladnom vodom ljudi mogu imati i mnogo veće koristi, o kojima se retko kada govori, a to je da konstantno treniraju da izlaze iz svoje zone komfora.

Zamislimo jedan krug. Unutar tog kruga je sve što ste ikada postigli, iskusili i sa čime ste se suočili. To su stvari koje su vam lagane i koje radite po automatizmu. Kao što je pranje zuba ili vezivanje pertli. Te stvari vas ne plaše, ne muče vas, o njima i ne razmišljate pre nego ih uradite jer se sve one nalaze unutar vaše zone komfora.

Ali, sve što je izvan kruga je potpuno druga priča. Počinjete da se znojite, da se vrtite i pravite nervozne pokrete, počinjete da sumnjate u sebe i to je zato što niste sigurni šta će se desiti kada jednom izađete napolje. Niste sigurni da li ćete moći da uspete ili ne. Ali to je normalno. Svaki strah koji prevaziđete, svaki novi zadatak kog se prihvatite, svaki izazov sa kojim se suočite licem u lice doprineće tome da se razvijate kao osoba. Postajaćete sve mudriji i imaćete više samopouzdanja kako se sve više i više budete udaljavali iz svoje zone komfora.

Muškarci i žene o kojima učimo u udžbenicima iz istorije su muškarci i žene koji su iskoračili daleko izvan svoje zone komfora. Tuširanje hladnom vodom nalazi se na samoj granici vaše zone komfora. Vaše telo se prirodno plaši hladne vode i potrebno je mnogo vremena da bi se na to priviklo. I zato svaki put kada uđete pod tuš i pogledate tu slavinu, osetićete strah.

Izgovori zašto ne bi trebalo to da radite pohrliće u vaš um, svi ti bezvezni razlozi zašto to nije dobra ideja. Taj strah isti je kao i onaj koji osećate kada pomislite da želite da priđete onoj slatkoj devojci i popričate sa njom, kada poželite da se bacite na taj novi hobi koji vas zanima, kada postoji potreba da idete u teretanu, kada želite da promenite način života, kada mislite da treba da tražite povišicu.

Vidite, kada se tuširate hladnom vodom trenirate onaj isti mišić koji vam omogućava da kažete: „Pa šta ako se plašim, pa šta ako se tresem, ipak ću da nastavim sa ovim.“ To je isti mišićkoji će vam pokazati koliko u stvari možete da postignete u životu. Dakle, da li ćete da budete zaglavljeni u svojoj maloj zoni komfora i uvek se plašiti nepoznatog ili ćete izabrati da koliko god možete, istražujete ceo ovaj svet u svoj njegovoj lepoti. Iskreno, sve zavisi od vas, a počinje tuširanjem hladnom vodom.

Ako se pitate kako da se najlakše i najbrže motivišete za korisne navike koje želite da steknete pročitajte o tehnici: 3…2…1… KRENI!

Leave a Reply